Niedziela jest dla mnie porą, kiedy mogę spokojnie usiąść z filiżanka kawy i pomedytować:) O czym dzisiaj? Ano może o kawie właśnie.
Kawa należy najczęściej pitych napojów na świecie. Stosownie od okoliczności możemy wyróżnić kawę poranną, która pomaga nam się obudzić, kawę z przyjaciółką, która często jest pretekstem spotkania na tzw. "ploty", kawę z facetem, która może się okazać początkiem czegoś fajnego:)
Historia kawy sięga dziesięciu stuleci przed naszą erą i jest ściśle
związana z ludami zamieszkującymi górskie tereny Etopii, które jako
pierwsze korzystały z dobrodziejstw tej rośliny. W późniejszym czasie
rozwijający się handel świata arabskiego zaczął poszerzać swe wpływy i
dzięki kupcom ziarna kawy zostały przywiezione do północnej Afryce. Do Polski kawa dotarła pod koniec XVII wieku z południa Europy. Początkowo uważana była za napój niesmaczny i szkodliwy. Większą popularność zyskała kawa dopiero na przełomie XVII i XVIII
wieku. Najpierw moda na jej spożycie ogarnęła Gdańsk, gdzie powstały
pierwsze kawiarnie zwane "kafehauzami", a następnie rozpowszechniła się na resztę kraju.
Początkowo kawa pita była na wzór wschodni, czyli bez jakichkolwiek dodatków.
Szybko zaczęto jednak dodawać do niej. mleko, słodką śmietanę, cukier, czy
nawet sól ( tego jakoś nie mogę sobie wyobrazić:) ). Pod koniec XVIII wieku mocna kawa "po polsku", pita z
wyborową tłustą śmietanką, wśród cudzoziemców dorównywała sławą naszemu
chlebowi. W
drugiej połowie XVIII wieku z Prus przyszła praktyka mieszania kawy z
cykorią. W 1818 Ferdynard Bohm założył we Włocławku pierwszą wytwórnię
kawy zbożowej. W użyciu, zwłaszcza wśród ludzi biednych, były też
inne jej substytuty wytwarzane m.in. z bobu, żołędzi lub palonego
grochu. Wielką karierę w miastach zrobiły kawy lub kafehauzy, z czasem
nazwane kawiarniami. Na początku XVIII wieku Antoni Momber założył
sławną później kawiarnię w Gdańsku, a w 1724 Francuz Henri Duval
otworzył lokal w Warszawie. W 1822 w Warszawie działały 122, a w 1844
już aż 180 kawiarń. Natomiast w Krakowie w połowie stulecia naliczono 55
lokali. W XIX wieku kawiarnie przekształciły się na lokale o
charakterze klubowym. Istniał, szczególnie w różnego rodzaju karczmach,
obyczaj wzmacniania kawy alkoholem. Odmienny obyczaj spożycia kawy
wykształcił się wśród ziemiaństwa. Zamożna szlachta zatrudniała
wykwalifikowaną służbę, której zadaniem było parzenie kawy; kawę
podawano rankiem do łóżka gospodarzy. Pito ją także dla smaku podczas
podwieczorku.
Moje ulubione to:
Cappuccino to włoski napój kawowy z dodatkiem spienionego mleka i szczyptą sypkiej czekolady lub kakao dla ozdoby. Podawane często do smaku z gałką lodów
w śmietance, ma orzechowy kolor. Włoskie cappuccino składa
się z 25 ml espresso, do którego wlewa się odpowiednio spienione mleko, o
objętości 125 ml. Przed spienianiem mleko powinno mieć 100 ml
objętości. Mleko spienia się przy pomocy gorącej pary uwalnianej przez
specjalną dyszę zanurzoną w dzbanku z mlekiem. Zgodnie z włoskim normami
pianka na cappuccino ma 1–2 cm grubości i charakteryzuje się kremową,
ciekłą konsystencją, jest też całkowicie pozbawiona widocznych pęcherzy
powietrza. Objętość cappuccino to 140–160 ml, jednak tradycyjne włoskie
cappuccino ma 150 ml objętości. Sporządzony napój podaje się w uprzednio
podgrzanej filiżance, z grubej porcelany – najlepiej białej.
Kawa po irlandzku czyli napój sporządzany z kawy, irlandzkiej whiskey, bitej śmietany i brązowego cukru. Na dno wysokiej szklanki na nóżce nalewa się przygotowaną gorącą czarną
kawę. Następnie dodaje się miarkę irlandzkiej whiskey. Do tego wsypuje
się niewielką ilość cukru. Śmietanę najpierw ubija się lekko, najlepiej
przez wstrząśnięcie w zamkniętym pojemniku, a potem dodaje na samą górę
tworząc specyficzny "kożuszek", przez który pije się kawę. Największą
sztuką jest niedopuszczenie do zmieszania się warstw.
Zwykła czarna kawa z łyżeczką cukru:) Każdy n nas ma swoje ulubione rodzaje kawy, myślę jednak, że każda będzie dobrze smakować, jeżeli wypijemy ją z przyjaciółmi :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz